6 mars 2012

PKD

Allmänt Sjukdomar

PKD - Polycystisk njursjukdom

Polysystisk njursjukdom är en sjukdom som visar sig sent i livet, med förstorade njurar och njursvikt som uppträder i medeltal vid sju års ålder. Tillståndet är ärftligt och cystor finns från födseln men är mindre hos yngre djur. Storleken på cystorna kan variera från mindre än en mm till flera cm, där äldre djur har både större och flera cystor. Problem uppträder när dessa cystor börjar växa och successivt förstorar njuren och i och med det minskar njurens förmåga att fungera normalt. Slutstadiet blir njursvikt.
En del kliniska symptom är depression, avsaknad av eller minskad aptit, onormalt ökad törst och urinering samt viktminskning. Det är en markant skillnad i när och hur snabbt individuella katter "dukar under" för symptom, med den möjligheten att detta uppträder så sent i livet att katten kan dö av andra orsaker innan njurarna slutar att fungera. Dock är njursvikt ofrånkomlig om cystorna växer och orsakar problem.
Eftersom PKD är resultatet av en autosomal dominant gen, så är sjukdomen relativt lätt att upptäcka och eliminera. Katter som inte har PKD kan inte nedärva det.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress